Gå til innhold

Katamaranen er utstyrt med verktøy som vil gjøre arbeidet på sjøanleggene betydelig lettere.

Om katamaranen
Båten ble bygget av Grovfjord Mek. Verksted. Dette er en standard lokalitetsbåt for oppdrettsnæringa, med noen tilpasninger for Havbruksstasjonens bruk. Båten har 12 passasjerplasser og mannskap på 4, totalt 16 personer. Båten er 13,9 meter lang og 7,2 meter bred.

Om navnet
Morild er et lysfenomen i havet forårsaket av spesielle egenskaper hos noen planktonarter. Og plankton er jo fundamentet i økosystemet vårt.

Morild er små encellede organismer som produserer og utstråler lys ved bevegelser i vannet. Det er særlig utover sommeren, og helst om natten, at fenomenet observeres. Hvor mye lys de avgir er avhengig av hvor mye lys de har tatt opp om dagen. I Norge er arter av gonyaulax, noctiluca og ceratium dominerende.

Navnet er avledet fra oldnordisk. Det er beslektet til engelsk (spesielt shetlandsdialekt) «mareel», islandsk «maurildi», dansk «marild», svensk «mareld» og finsk «merituli».

Lignende saker

Forsøkskar

Våpenet som glapp

Kan betaglukaner du får kjøpt på helsekostbutikken bli et våpen i kampen mot kreft og dødelige infeksjoner?

Resirkuleringsanlegg ved Fiskehelselaboratoriet

Ved Fiskehelselaboratoriet er det bygd 9 like og uavhengige resirkuleringsanlegg (RAS-anlegg). Formålet med RAS-anleggene er å undersøke patogeners forurensningsdynamikk og desinfeksjonsstrategier.